Máte často chuť na něco sladkého a chcete jíst zdravě? Zkuste kuzu nápoj :-)

Jablko-zázvorový  (skořicový) kuzu nápoj

Co je to Kuzu? Proč a nač tento léčivý “bílý prášek” používat, kde jej koupit a jak jej připravit se dozvíte v našem článku.

Už jste pojem “kuzu” někdy dříve slyšeli? Ne, není to zakavkazský národní tanec ani jméno portugalské kozy. Je to název zásaditého škrobu získávaného z kořene popínavé rostliny Pueraria Lobata nebo Pueraria hirsute, původem z Japonska.

Používám jej již několik let několikrát týdně, nejčastěji ve formě nepečených dezertů(které jsou pro ženy obzvláště vhodné), nápojů ale i jako zahušťovadlo omáček a zeleniny.

Pro svou vitalitu a léčivé účinky byl tento Orientální Obr vysoce ceněn, získat však škrob z této pozoruhodné rostliny není vůbec jednoduché, neboť jeho hlízy rostou hluboko v zemi, mohou prorazit i skálu a trvá desítky let, než se mohou začít sklízet. Po vyhrabání se kořeny nařezaly pilkou a potom se ručně omývaly v horských potocích. Při tomto omývání v chladné zimní vodě se vymýval z kořenů škrob. Protékající tekutina byla shromažďována v nádržích, kde se mohl škrob usazovat a zhoustnout. Z toho je vidět, jak si staří Japonci kuzu vážili a kolik toho byli schopni učinit pro jeho získání.

 

Zato dnes se dá již kuzu koupit téměř v každé zdravé výživě, z různých zemí a od různých firem. Značek a cen je mnoho, výběr je jen na vás. Používáte-li kuzu jako léčivku, doporučuji organic.

kuzu6

 

Kuzu je vynikající zahušťovadlo omáček a dezertů,  kterým přidává lesk, ale nemění jejich chuť. Pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů. To však není ten hlavní důvod, proč jej v Číně a Japonsku používají již více než tisíc let. Obsahuje vysoký obsah flavonoidů (snižují hladinu cholesterolu a riziko vzniku krevních sraženin),  protizánětlivých a antimikrobiálních látek, které mají kladný vliv na naše tělo, obzvlášť pak na náš cévní systém. V Číně je kuzu jednou z 50 hlavních léčivek, je používán při žaludečních potížích, horečce, nachlazení, celkově snížené imunitě a vyčerpání. Podporuje a vyživuje střeva a pomáhá proti migréně.

 

Samotné použití kuzu je velmi jednoduché a čím častěji s ním budete pracovat, tím vice možností v kuchyni pro něj najdete. Dnes vám ukážu, jak si připravit jednoduchý, rychlý a hlavně chuťově uspokojující, slaďoučký nápoj, který posílí vaši imunitu, uvolní tělo od stresu a napětí a pomůže snižit teplotu. Je vhodný i pro děti. Ale čeho si na tomto nápoji cením nejvíce je, že mi pomáhá udržovat mé chutě na sladké na uzdě! Samotý je totiž sladký až až a navíc jeho příprava zabere pár minut 🙂

 

Recept:

1 šálek (200-250ml) 100% jablečného či hruškového džusu

špetku mořské soli

2 lžičky kuzu prášku

kořen zázvoru

 

Do hrnce dáme pomalu vařit 1 šálek 100% jablečného či hruškového džusu se špetičkou mořské soli a 2 lžičky kuzu, které jsme rozmíchali předem v misce s troškou vody či džusu. Za stálého míchání přivedeme pomalu k varu, ale dáme pozor, abychom kuzu nepřevařili, stáhneme plamen a sledujeme, jak nápoj průhlední a houstne. Celé to trvá cca 3-5minut. Když džus zprůhlední a dale nehoustne, plamen vypneme. Kdo má rád chuť zázvoru, může na závěr vmíchat pár kapek z čerstvě nastrouhaného zázvoru. Nápoj vypijte v klidu, pomalu a co nejteplejší!

TIP: Nemáte-li rádi zázvor, zkuste přidat skořici!

Autorka článku: Lenka Volovská

Eva Hendrych Lorenzová

Jsem porodní asistentka a již několik let se věnuji podpoře žen na jejich cestě mateřstvím. V projektu Obejmutí po porodu se snažíme ženám ukazovat, jak být maminkami, ale přitom neztratit sebe samotné.

O tom, proč projekt Obejmutí po porodu vznikl a co přináší, si přečtěte na těchto stránkách>>

Komentáře